SWITCH SECTION

Komfyrvakten er ikke til å kimse av

Den kan nemlig være til uvurderlig hjelp

Av EL-PROFFEN

Trond Sivert Sivertsen

EL-PROFFEN

4. mai 2019
Av El-proffen

Trond Sivert Sivertsen

EL-PROFFEN

4. mai 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190504050108994.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190504050108994.jpg?maxwidth=2000
0

Mange har nok hørt om den lille boksen som skal gi trygghet på kjøkkenet – nemlig komfyrvakten. Dessverre har det i en del tilfeller blitt et skjellsord og mange tenker at det er et forstyrrende element og enda et påbud som fordyrer det nye kjøkkenet.

Da bør de tenke seg om en gang til. Komfyrvaktens jobb er nemlig å overvåke kokeplatene og varsle dersom det er fare for brann. For eksempel som følge av tørrkoking eller svidd mat i ovnen. Den vil typisk gi et alarmsignal først og om ingen foretar seg noe i løpet av kort tid vil den bryte strømmen. Dermed er du sikret at situasjonen ikke kan eskalere til en boligbrann.

Derfor er en komfyrvakt en fornuftig investering for alle brukere av et kjøkken. I en hektisk hverdag er det fort gjort å glemme bort en kasserolle på platetoppen eller pizzaen som steker i ovnen. Har du barn som lager mat etter skoletid, er det også en trygghet i å vite at det ikke kan skje noe galt dersom de skulle glemme seg bort litt. For den eldre delen av befolkningen kan en komfyrvakt faktisk bety økt livskvalitet ved at det blir mulig å bo lenger i egen bolig.

Rent teknisk består en komfyrvakt av to deler: en sensor som plasseres over komfyren/platetoppen og en strømavbryter som plasseres bak komfyren eller i sikringsskapet.

Komfyrvakt er påbudt dersom du bygger nytt eller rehabiliterer større deler av det elektriske anlegget. Kravet har altså ikke tilbakevirkende kraft, slik at du må installere komfyrvakt på kjøkkenet om du ikke har det. Samtidig betyr sikkerheten den tilbyr at alle boligeiere bør gjøre en seriøs vurdering av å anskaffe seg en.

1830
b-TrueFalse
left-1 b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
Les også