115

Få varig strømsparing ved å bytte vinduer og ytterdører

Vinduer med 3-lags glass og en godt isolert ytterdør øker komforten i boligen din, og vil gi deg en hyggeligere strømregning – år etter år.

for Gilje

Elin Gilje Jakobsen

Gilje

27. september 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220823112907798.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220823112907849.jpg?maxwidth=900
0

De beste vinduene har 3-lags glass, men koster ikke så mye mer enn vinduer med 2-lags glass. Med dagens strømpriser vil du uansett spare inn tillegget i løpet av ett år, fordi boligen din vil trenge mindre oppvarming fra vedfyring og/eller elektriske ovner, da vinduer med 3-lags glass forsinker varmeutslippet bedre enn andre vinduer. Verdien på boligen vil også øke med nye, gode vinduer.

To av de tre glassene har et isolerende belegg, og det er to lag med argongass som forsinker varmeutslippet. Du vil dermed ikke lenger oppleve at det blir kaldras fra vinduene og ned mot gulvet, slik at det blir gulvkaldt. I tillegg blir innetemperaturen mer stabil med moderne vinduer.

Du vil begynne å spare penger fra den dagen 3-lagsvinduene er montert, samtidig får du langvarig strømsparing og økt komfort som du kan nyte godt av i mange år. Hvis du i tillegg energioppgraderer hele boligen, sparer du enda mer strøm.


U-verdi

Isolasjonsevne oppgis i U-verdier, og er et mål på hvor mye varme som strømmer igjennom en bygningsdel. Jo lavere U-verdi, jo bedre isoleringsevne.

I TEK 17, som er de nyeste byggeforskriftene, er det krav om at nybygg skal ha en gjennomsnittlig U-verdi på maksimalt 0,8. De beste vinduene på markedet med 3-lags glass har U-verdier helt ned mot 0,6 og tilfredsstiller kravene med god margin.

For hver tiendedel reduksjon i U-verdi, får du en energibesparelse på 10 kWh per kvadratmeter vindusareal hvert år. Normalt utgjør vinduene omkring 5–10 % av ytterflaten på et hus, men kan utgjøre opptil 40 % av varmetapet. Eksempelvis kan du bytte ut vinduene fra 1980-tallet og halvere varmetapet med lavenergivinduer. Derfor bør du velge 3-lagsglass uansett om du skal bytte ut de gamle vinduene eller bygge by bolig.  

Ny ytterdør?

Det har også skjedd stor utvikling på ytterdører de siste tiårene. Nye ytterdører har mer isolasjon og et bedre pakningssystem enn gamle dører, noe som gir bedre isolasjonsevne – en godt isolert ytterdør har en U-verdi på 0,8 eller mindre. De beste ytterdørene på markedet har en U-verdi på 0,58. 

Hvis du bor i et eldre hus, er det stor sannsynlighet for at du har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne. I tillegg til å stenge kulda ute, er en godt isolert ytterdør bra for både miljøet og lommeboka.

Få oppussingsstøtte fra Enova

Når du skal pusse opp, kan du få inntil 150 000 kroner i pengestøtte til oppgradering av bygningskroppen hvis du inkluderer omfattende energitiltak. Dette tiltaket innebærer en forbedring av varmeisolasjon i vinduer, ytterdører, yttervegger, tak og grunnmur. 

Varmetapet vil reduseres betydelig ved en slik oppgradering, og vil dermed bidra til lavere energibruk og kostnader. I samme slengen får du et lunere inneklima og økt komfort i boligen. Her kan du lese mer om hvordan du kan få støtte fra Enova – du kan også få støtte til oppgradering av bygningskroppen i fritidsboligen din.

Energiportalen – se hvor mye du kan spare

Finn energikarakteren til boligen din i Energiportalen og se hvor mye du kan spare i strøm ved å bytte vinduer.

Energiportalen er et gratis og objektivt energianalyseverktøy for boligeiere. 

Tjenesten er levert av Energiportalen AS, Norges ledende selskap på energirådgivning til byggmarkedet.

Slik gjør du

1. Skriv inn adressen til boligen du ønsker å analysere.

2. Velg rett adresse fra valgene som dukker opp.

3. Se din energistatus og hvor mye du kan spare med nye vinduer fra Gilje.

6312
TrueFalsec-15
left -1 TrueFalsec-15
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20171009104849947.png #FFFFFF
Les også