Ofte har man vinduene i 25–30 år, derfor er det viktig å bruke litt tid på å finne den riktige løsningen for din bolig. Fordelt på antall leveår opplever mange at investeringen ikke er så omfattende som først antatt. Det finnes flere priskategorier og ulike kvaliteter å velge blant, noe vi skal ta for oss her.
Anbefalingen fra fagfolk er ofte at det lønner seg å satse på kvalitet. Investeringen som i utgangspunktet ble rimelig, kan vise seg å bli dyr dersom at vinduene ikke innfrir forventningene om verken funksjonalitet eller levetid.
Norske vinduer for norske forhold
Norskproduserte vinduer, med kjerneved på den utvendige siden, lever opp til forventningene enhver entreprenør, arkitekt eller boligeier har. God kvalitet gir langvarige og gode resultater.
Materialvalg kan også være helt avgjørende, ikke minst når det gjelder geografisk sted. I enkelte områder er det «mer vær» enn andre steder, og det stilles da krav til mer værbestandige løsninger. Miljøaspektet er også et avgjørende element for den bevisste kjøper, og ved å velge norskproduserte trevinduer ivaretar du det miljøvennlige valget på en god måte.
Hvilket vindu du velger betyr dessuten mye for helhetsinntrykket av huset. Store vindusflater gir et moderne preg mens mindre smårutede vinduer ofte oppfattes mer nostalgisk.
2- eller 3-lagsglass?
Du kan hovedsakelig velge mellom vinduer med 2- eller 3-lagsglass. Dette har mye å si for hvor god isoleringsevne vinduene har, ofte kalt U-verdi. Jo lavere U-verdi vinduet har, dess bedre isolerer det. Med lav U-verdi reduserer du fyringskostnadene, og dermed også miljøpåvirkningene. Det er nyttig for både deg og miljøet.
2-lagsglass inneholder to lag med glass, det ett av glassene har et tynt, usynlig lag med isolasjon (energibelegg). Mellom glassene er det argongass, som forsinker varmeutslippet.
Med 3-lagsglass har to av glassene innebygget isolasjon, og det er to lag med argongass. Dette gir økt komfort og mindre energiutslipp, noe som gir mindre fyringskostnader og du unngår kalderas fra vindu og ned mot gulvet. Er det gulvkaldt, kan det faktisk skyldes at det kommer kalderas fra vinduene. Med 3-lags glass holder du både kulden ute og varmen inne. Kostnaden ved å strekke seg til 3-lagsglass er såpass liten at investeringen tjenes inn i løpet av noen få år som følge av lavere fyringskostnader.
Når du vurderer U-verdi på vinduet er det forresten viktig at du ikke ser deg blind på glasset, men vurderer hele vinduskonstruksjonen samlet. Karm-/rammekonstruksjonen har normalt høyere U-verdi enn isolerglassene.
Glass med mange funksjoner
Glasset i et vindu kan ha ulike egenskaper eller funksjoner. Dette kalles funksjonsglass, og hvor i huset vinduene skal plasseres er avgjørende for hvilke tilleggsfunksjoner glasset bør ha.
Eksempler på typer funksjonsglass:
- Selvrensende glass gjør nesten vaskejobben for deg. Her er det et belegg på glasset som gjør at skitt og smuss vaskes bort når det regner. Selvrensende glass er spesielt praktisk der det er vanskelig å komme til for å vaske.
- Soldempende glass stopper mye av solvarmen fra å komme inn i huset. Det bidrar til lavere innetemperatur og bedre inneklima. Soldempende glass bør alltid vurderes på solbelastede deler av fasaden. Alternativt kan du bestille vinduer med utvendig integrerte screens fra fabrikk. Disse stopper ca. 90 % av solvarmen uten å ødelegge husets estetikk.
- Støyreduserende glass isolerer bedre mot støy enn standardglass. Støyreduserende glass er særlig aktuelt i områder med mye trafikkstøy eller i sentrumsstrøk med mye folkeliv.
- Sikkerhetsglass gjør vinduet vanskeligere å knuse og gjør at glasset ikke knuser i skarpe og farlige biter dersom uhellet faktisk skulle være ute. Sikkerhetsglass er spesielt relevant dersom du skal ha store vinduer eller vinduer som går helt ned til gulvet.
- Antidugg-glass forhindrer utvendig dugg på 3-lagsglass i ni av ti tilfeller.
Les også vår grundige gjennomgang av de ulike funksjonsglassene: "Ulike funksjonsglass i vinduer – og sine fordeler".
Vedlikehold – trevindu eller tre/alu-vindu?
Du kan få levert tradisjonelle trevinduer og det som kalles tre/alu-vinduer.
Velger du et trevindu, får du et tradisjonelt produkt med malt treverk på begge sidene. De har ofte kjerneved på den utvendige siden som gir lang holdbarhet, men det er ikke til å komme unna at de krever en del vedlikehold i form av maling og skraping med jevne mellomrom.
Vil du ha trevinduer med minimalt vedlikehold, lønner det seg å velge tre/alu-vinduer. Det er i bunn og grunn trevinduer, men det legges på en vedlikeholdsvennlig, pulverlakkert aluminiumsbekledning på vinduets ytterside. Du får altså det tradisjonelle treverket på innsiden, men en slitesterk og vedlikeholdsvennlig overflate av aluminium på utsiden. Så slipper du å bruke ferien til å skrape og male vinduene, og de vil holde seg like fine år etter år.
Du kan også velge forskjellige farger på inn- og utsiden av dine nye vinduer. Innvendig kan du for eksempel velge samme farge som på veggene, mens utsiden kan være standard hvit. Eller en annen av regnbuens farger.
Du kan få levert alle mulige farger fra både NCS- og RAL-systemet.
Åpningsmuligheter
Det finnes flere muligheter når det gjelder åpningsfunksjoner på vinduer, som:
- toppsving
- topphengslet
- sidesving
- sidehengslet
- innadslående
Hvilken åpningsfunksjon du velger, avhenger av behovet ditt og hvilket rom det skal monteres i. Med toppsving kan du for eksempel snu vinduet helt rundt, sånn at du får vasket vinduet på utsiden og innsiden. Et innadslående vindu kan være en praktisk løsning, da det åpnes enkelt i toppen for trekkfri lufting. Det kan imidlertid også svinges helt opp sideveis, ofte med samme vrider. På denne måten kan vinduet helt trygt vaskes innenfra.
Topphengslede vinduer er utadslående og brukes ofte i for eksempel kjellere. Rett og slett et godt, gammeldags vindu. Sidehengslede vinduer er også utadslående og utstyrt med tradisjonelle hengsler. De passer godt til gamle boliger som skal rehabiliteres eller nybygg som skal ha et gjennom ført preg av svunne tider.
Smarte vinduer
Stadig flere ønsker å sikre hjemmet og hytta med smarthus-produkter, og vinduene er ikke noe unntak. Hos eksempelvis Gilje er det mulig å få vinduene levert med sensorer som gir deg full kontroll på om dører og vinduer er åpne eller lukket. Med Gilje Sense får du Informasjon via en enkel app på telefonen, og kan i tillegg velge om du vil ha varsling hver gang dører og vinduer åpnes.
Dermed kan du holde øye med alle dører og vinduer både hjemme og på hytta uten å være fysisk til stede. Sensorene i Gilje Sense-systemet er integrerte, slik at du slipper irriterende, synlige støvsamlende dingser på dine nye, flotte vinduer.
Gilje
Gilje er en av landets største vindusprodusenter. De har rundt 260 ansatte som årlig produserer 120 000 vinduer og 20 000 ytterdører. Produktene er bygd på solid, norsk håndverkstradisjon og tilpasset det siste innen produksjonsteknologi. Gilje har noen av de mest miljødokumenterte produktene på markedet. Du kan velge blant en rekke egenskaper som gir produktene de kvalitetene du ønsker. Forhandlerne hjelper deg gjerne med å velge riktige løsninger for ditt hus.
Gilje leverer solid kvalitet i alle ledd, hele veien, og er kjent for individuell tilpasning og punktlig levering. Produktene er tilpasset dagens behov og gjeldende tekniske forskrifter.
Norskproduserte vinduer fra Gilje har 5 års reklamasjonsfrist, som er vesentlig lenger enn Forbrukerkjøpslovens frist på 2 år. Gilje gir også 20 års garanti mot sopp og råte på vinduer som er produsert etter 1. januar 2018. 30 års garanti mot sopp og råte gjelder for vinduer, balkongdører og skyvedører med aluminiumsbekledning produsert etter 1. januar 2021. Trygghet for kjøper og bevisst kvalitetsstrategi fra leverandøren legger til rette for gode løsninger.